Fırıncılardan Açıklama Geldi

Fırıncılardan Açıklama Geldi

Fırıncılardan Açıklama Geldi
02 Mart 2021 - 17:59
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde ekmeğe yapılan zam ile ilgili fırıncılardan ortak açıklama yapıldı. Açıklamada ekmeğe bahsedildiği gibi konuşulan rakamların gerçeği yansıtmadığı ekmeğe yapılan zammın yüzde 35 değil yüzde 21 oranında olduğu ifade edildi.

 

Bu oranın 13 ayda yüzde 40 zam yiyen un, elektrik, su, doğalgaz, odun ve asgari ücrete yapılan zamlar değerlendirildiğinde yapılabilecek en uygun zam olduğu ifade edildi. Zonguldak ve Ereğli’ de ekmeğin hem gramajına da hem de fiyatına zam yapılmasının ardından Zonguldak Valiliği zamma itiraz için komisyon kurulmasına karar vermişti.

 

Alınan bu kararın ardından Ereğli’de ki fırıncılar tarafından ortak bir basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada 200 gram ekmeğin gramajının 220 grama çıkarılarak fiyatının da 2 lira olarak Zonguldak Esnaf Odaları Birliği tarafından onaylandığı ifade edildi. Fırıncılar son günlerde yapılan haber ver yorumlarda ekmek zammının fahiş fiyat olarak nitelendirilmesine de anlam veremediklerini, fırıncı esnafının ayakta kalabilmesi için bu zammın gerekli olduğunu söylediler.

 

Bu zammın yapılmaması durumunda fırıncı esnafının borçlarını ödemeyeceği ve elemanlarının ücretlerini veremeyecek durumda oldukları ifade edildi. Birçok fırıncının elektrik, doğal gaz, SSK ve BAĞ-KUR ödemelerini yapamadığı, eğer bu artışın yapılmaması durumunda fırıncı esnafının iflasın eşiğine geldiği, gibi çalışanların da mağdur olacağı kaydedildi. Fırıncı esnafı olarak yetkililerimizin duyarlı olmalarını ve bu konuda gereken ne ise yapmaları konusunda duyarlı olamaya davet etikleri belirtildi.

 

Yapılan açıklamada “Basın da ve sosyal medya üzerinden yapılan birçok haberde ekmeğe yapılan zammın yüzde 35 olarak gösterildiğini görmekteyiz. Ancak 200 gram olarak satılan ekmek, 220 grama çıkarılarak fiyatı ise 2 lira olarak belirlendi.

 

Bugün un fiyatlarına bakıldığında bir çuval un 150 lira ile 160 lira arasında değişiyor. Un 13 ayda yüzde 40 zam yemiş. Fırıncılar olarak ekmeğe son zammı 12 ay önce yaptık. Fırıncı esnafı vatandaşın ekmeğine göz koymamakla beraber ayakta kalabilmek adına zammın yapmak zorunda kalmıştır” Zammın gerekçesi olarak sıralamak gerekirse; Fırıncılar ve ekmek fırınları 24 saat çalışıyor.

 

İşçilerin maaş ve sigortalarına zam geldi. Kira, elektrik, su, doğalgaz, stopaj paraları. Un ürününü gelem zam. Bütün bunlara bakıldığında fırıncılar olarak bu zammı yapmak hasıl olmuştur”



 

YORUMLAR

  • 0 Yorum