TTK'daki İşçi Açığına Değindi...

TTK'daki İşçi Açığına Değindi...

TTK'daki İşçi Açığına Değindi...
01 Şubat 2022 - 10:22

Genel Maden-iş Genel Başkanı Hakan Yeşil, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)’nın işçi açıkları yüzünden kapasitesinin çok çok altında çalıştığını söyledi.

Yeşil açıklamasında, “Kurum, işçi eksikliğinden dolayı kapasitesinin çok altında çalışmaktadır. Kurumda Mekanize üretim sistemlerine uyum süreci devam ettiğinden kar/zarardan bu aşamada bahsetmek söz konusu değildir. Ülkemizin içinde bulunduğu bu ekonomik sıkıntıdan kurtulmasının yolu ithalatın azaltılarak daha çok üretmekten geçmektedir. Türkiye, kömür ithalatına her yıl yaklaşık 5-6 milyar Dolar ödemektedir. Yerli kömür üretimi artırılarak dışa bağımlılığın azaltılması gerekir. Kömürün; ekonomik değeri, istihdam imkânları, gerekse ticareti, taşınması ve tüketilmesi aşamalarında yarattığı katma değerin ülkemizde kalması sağlanmalıdır.
 

“TAŞ KÖMÜRÜNE OLAN TALEP ARTTI”

Uluslararası kömür piyasalarında, yükselen kömür fiyatları yerli üretimin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Ülkemizde de kömüre olan talep artmakta olup pazarlama sıkıntısı yoktur. Taşkömürünün daha fazla üretilmesi, üretimin sürekliliğinin sağlanması ve hazineye olan yükün en aza indirilmesi amacıyla; Üretimi artıracak işçi açıkları acilen giderilmelidir. 2010-2021 döneminde kuruma 2 bin 902 işçi alınırken 7 bin 377 işçi ayrılmış ve oluşan işçi açığı 4 bin 466’dır. Kurumun 14 bin norm kadrosuna göre işçi açığı 6 bin 571’dir.
 

“KURUMUN İDARİ YAPISI DÜZENLENMELİ”

Müesseselerin, işlerin yürütümünde acil işçi ihtiyaçlarının da arttığı görülmektedir. Bu nedenle tüm müesseselerin öncelikle acil işçi eksikliğinin giderilmesi ve aynı zamanda (işçi alım süreci de dikkate alınarak) emekli olanların yerine 3 bin işçi alınmalıdır. Kurumun, hazır haldeki pano boyu 2 bin 807 metre olup bunun ancak 1.040 metresi yani yüzde 37’si çalışılabilmektedir. İşçi alınması halinde çalışan ayak boyunun artırılarak daha fazla üretim yapmak mümkün olacaktır. Kurumun idari yapısı ele alınarak yeniden yapılandırılmalıdır, Kurumda üretim ve verimliliği artıracak, maliyetleri aşağı çekecek Mekanize/Yarı Mekanize Sistemlerin yayınlaştırılmasına devam edilmelidir. Zonguldak taşkömürü havzasında üretim hedefi; TTK tarafından 5 Milyon ton, özel sektörce 5 Milyon ton olmak üzere toplam 10 Milyon ton üretim olmalıdır. Bu amaçla yerli üretim hedefine yönelik kamu ve özel sektöre gerekli destek sağlanmalıdır.
 

Taşkömürü ülkemiz demir-çelik sektörü için stratejiktir. Bu nedenle azami ölçüde yerli ve milli koklaşabilir kömür üretilerek dışa bağımlılık azaltılmalıdır. Madencilik tecrübesinin-kültürünün kaybolmaması, Türkiye’nin kendi doğal ve milli kaynaklarını kullanmak, kurumsal hafızayı kaybetmemek için Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve Maden Tetkik Arama (MTA) gibi madencilik sektöründe deneyimli kurumlar korunmalı ve geliştirilmelidir. Zonguldak kömürle var olmuş bir şehirdir. Halen kömür madenciliği, ekonomide belirleyici öneme sahiptir. TTK küçüldükçe şehir göç veriyor. Halen işsizlerin en önemli istihdam umudu Türkiye Taşkömürü Kurumudur. TTK ’ya en son 2019 yılında 1500 işçi alınmıştır. TTK ’ya işçi alınması, istihdam yaratılması Zonguldak ekonomisi ve sosyal politika açısından da büyük önem arz etmektedir. Unutulmamalıdır ki yeraltı kömür madeni işletmesinde çalışan 1 işçi, işletme dışında 13 kişiye dolaylı istihdam sağlamaktadır” dedi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum